ЛЕЧЕНИЕ С БОТУЛИНОВ ТОКСИН Е НОВАТА УСЛУГА В ДКЦ „АЛЕКСАНДРОВСКА“

Неврологът д-р Елисавета Енишейнова използва ботулинов токсин за лечение на неврологични заболявания, свързани с неволеви мускулни контракции на отделни мускули или мускулни групи (т.нар. фокални/сегментни мускулни дистонии) и повлияване на мускулната скованост при заболявания на ЦНС. Тя обясни, че приложен в оптимални дози и в определени точки, препаратът предизвиква временна парализа на инжектираните мускули, с което временно се намалява патологичната мускулна свръхактивност – напр. на лицевите мускули (при оро-мандибуларни дистонии, блефароспазъм, хемилицев спазъм, патологични съдружни движения след увреда на лицевия нерв), абнормни движения в мускулите на шията, раменния пояс, стъпалото и др. Това са неволеви и затова неконтролирани движения, свързани с нарушения в регулацията на мускулния тонус. Болните извършват гримаси, трепкане на клепачите и дори пълно неволево затваряне на очите, неконтролирани движения в долната челюст, предизвикващи отваряне на устата, прехапване на езика, неволево извиване на шията, главата, повдигане на рамото и пр., които са особено мъчителни.

„За пациентите с такъв тип фокални дистонии ботулиновият токсин е първото и засега единственото ефективно средство за облекчаване на симптоматиката и подобряване качеството на живот, твърди специалистката. Тя уточни, че не трябва да се остава с погрешно впечатление, че инжектирането на ботулинов токсин ще възвърне мускулната сила в засегнатите крайници – напр. след преживян инсулт, при детска церебрална парализа, множествена склероза и други заболявания, свързани с повишен мускулен тонус. Намаляването на мускулните контрактури обаче значително би разширило обема на физиотерапевтичните и рехабилитационните процедури, а с това и възстановяването на болните. В тези случаи ботулиновият токсин има своето място и приложение и трябва да се разглежда като част от общата медикаментозна и рехабилитационна програма. Медикаментът се използва удачно и при хиперхидроза и определено има място в профилактиката на честите мигренозни пристъпи“, подчерта невроложката.

Поради особеностите си в механизма на действие, ефектът на ботулиновия токсин не настъпва веднага. Пикът на действие е обикновено към втората седмица и се задържа в рамките на няколко месеца. Повторно инжектиране се налага обикновено в диапазон от 4 до 6 месеца или при изчерпване на ефекта. Понякога, ако дозата се окаже недостатъчна, може да се прибавят допълнително единици от ботулинов токсин с цел оптимизиране на ефекта след 2 до 3 седмици.

В ДКЦ „Александровска“ д-р Енишейнова прилага ботулинов токсин за лечение предимно на фокални дистонии – блефароспазъм, оро-мандибуларни дистонии, тортиколис. Видеото представя ефекта от лечението с ботулинов токсин при пациентка с графоспазъм (неволево схващане на мускулите на пръстите на ръката при писане), където ясно се виждат симптомите преди и корекцията две седмици след инжектирането на медикамента в таргетните мускули. Със специален иглен електрод и под електромиографски контрол д-р Енишейнова отдиференцира флексорите на дисталните фаланги на пръстите на дясната ръка в областта на предмишницата и инжектира селективно в тях ботулинов токсин, без да засяга останалите мускули. В резултат на това мускулната слабост и затрудненията в движенията на пръстите са преодолени, а желаният ефект – постигнат.

Молекулата на ботулиновия токсин е изключително чувствителна на температурни, дори и на механични въздействия, което налага да се прилага и съхранява съобразно изискванията на производителя. Засега лечението с ботулинов токсин не се реимбурсира от Здравната каса и се заплаща изцяло от пациента. Цената варира според броя инжектирания на медикамента и е индивидуален за всеки пациент до постигане на желания ефект. Ръководството на ДКЦ „Александровска“ полага усилия за пълно или частично заплащане на процедурата от НЗОК, имайки намерения и готовност да я прилага рутинно занапред, в крак със съвременните алгоритми на поведение в страните от Европа и света. Информация и записване на тел.: 02/9230 942, всеки делничен ден от 10 до 14 ч.

Leave a reply