ДКЦ „Александровска“ отново ще партнира в Националната кампания за профилактика на кожния рак ЕВРОМЕЛАНОМА 2021, която се организира с цел да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.

⚠️ По този повод, на 19 май 2021 в ДКЦ „Александровска” ще се проведат безплатни прегледи за кожен рак със записване на ☎️ 02/9230 494. Направления по НЗОК не се изискват. Молим пациентите да носят еднократни медицински маски.

Дерматолозите отчитат, че пандемията от COVID-19 е затруднила ранната диагностика на кожния рак. Данните сочат, че профилактичните прегледи са намалeли с 33% през 2020г. В резултат на това, около 1/5 от злокачествените меланоми в ранен стадий не са били диагностицирани. Кампанията Евромеланома 2021 се провежда под надслов «Твоето минало ще определи бъдещето ти» и е фокусирана върху основните фактори, които според специалистите допринасят за повишен риск от развитие на рак на кожата:

▶️ използване на солариуми
▶️ чести слънчеви бани
▶️ професии, свързани с работа на открито
▶️ фамилна обремененост за меланом
▶️ занимания на открито през свободното време (напр. спорт / градинарство)

❗️Специалистите ще консултират кожни петна, които:


👉
променят размера, цвета и/или формата си
👉 изглеждат различни в сравнение с останалите (по признака „грозното патенце“)
👉 са асиметрични или имат неравни граници
👉 са груби или грапави на пипане
👉 са разноцветни
👉 сърбят
👉 от тях тече кръв или секрет
👉 изглеждат лъскави
👉 приличат на рана, но не зарастват
Кампанията за профилактика на кожния рак „Евромеланома 2021“ се организира от Българското дерматологично дружество, в партньорство с Глобалната Коалиция за защита на правата на пациентите с меланом.