ОЧНОТО ЗДРАВЕ НА ДЕЦАТА

„Осъществяването на профилактични прегледи за очни заболявания в детска възраст е изключително важно по няколко причини: децата не могат да съобщят за наличието на зрителен проблем, голяма част от детските очни заболявания протичат без ясно различими симптоми за родителите, а ранното диагностициране на някои очни и зрителни заболявания и навременното им лечение, са решаващи за пълноценното развитие на зрителната система на детето” – напомня д-р Невяна Велева, офталмолог в УМБАЛ „Александровска”.
Детският очен кабинет вече разполага с нов, модерен авторефрактометър PLUSOPTIX, специално конструиран за изследване на рефракцията при деца под 3 годишна възраст. Методът е безконтактен и безболезнен. Провежда се от разстояние 1 м., като детското внимание се привлича със звук и светлина. Изследването отнема няколко секунди, напълно безопасно и едновременно с това интересно за детето и информативно за лекаря. С него се определя:
• рефракцията на детето и наличието на рефракционни грешки, които се нуждаят от оптична корекция (миопия, хиперметропия и астигматизъм) т.е. определя се необходимостта от носене на очила;
• междузеничното разстояние;
• ширината и разликата в ширината на зениците на двете очи;
• вида на фиксацията;
• наличието на кривогледство;
• заболявания на прозрачните очни среди – роговица, леща, стъкловидно тяло.
„Изследването е скринингово и чрез него се откриват високо рисковите деца, които задължително трябва да бъдат подложени на обстоен офталмологичен преглед, за да се потвърди или отхвърли наличието на очен проблем”, допълва офталмоложката.

Телефон за контакт с Детски очен кабинет: 02/ 9230 576, 9230 432

Leave a reply